02 JAN 2014

Festival botteling

Het aantal beschikbare flessen van de festival botteling loopt nu snel terug, dus als u er nog één wilt hebben dan adviseren we u om niet te lang meer te wachten! Inchgower 2000-2013 vat nummer 809754 gefinished in een Pinot noir Eiswein vat, de sterkte in het vat was 63% en uiteindelijk gebotteld op 55%. Net als vorig jaar komt de festival botteling in een mooie gegrafeerde glazen karaf afkomstig van Glencairn Crystal en verpakt in een prachtige presentatie doos met 2 gegraveerde Glencairn glazen voor maar 85 euro!

The Festival bottling is selling well, if you want to order one you have to hurry! Inchgower 2000-2013 cask number 809754 finished in a Pinot noir Eiswein barrel, in barrel at 63% bottled at 55%. In a beautiful presentation box Presented in an engraved Glencairn Crystal Decanter plus two engraved Glencairn glasses for 85 euros.

28 DEC 2013

Full Scottish Kings Breakfast 2014

Voor het eerst in de geschiedenis van het Hielander Whisky Festival zal er op zondagochtend 16 februari een speciaal ontbijt zijn voor diegenen die lekker willen bijkomen.

Wij bieden voor de echte Schotlandkenners een Schotse delicatesse aan. Van 12.00 tot 15.00 uur op de plek van het hoogkoor in de grote kerk in Alkmaar.

Reserveer nu al vast uw kaarten om teleurstelling te voorkomen, want vol is vol!

Full Scottish Breakfast

Full Scottish Breakfast

02 NOV 2013

Alle masterclass presentatoren Keeper of the Quaich

We zijn ontzettend trots op de presentatoren die we dit jaar voor onze masterclasses hebben. Allen zijn Keeper of the Quaich en hebben een schat aan informatie te delen met de deelnemers aan de masterclasses.

Reserveer nu al vast uw kaarten voor uw masterclass om teleurstelling te voorkomen, want vol is vol!

John Lamond

John Lamond, masterclass goud

Andrew Hart

Andrew Hart, masterclass zilver

Gerrit Duit

Gerrit Duit, masterclass brons

15 SEPT 2013

Muzikaal duo Reid & van Sante tijdens elke sessie

We zijn bijzonder blij dat we deze muzikanten hebben kunnen strikken voor ons festival. Iedere sessie zal er een mini concert zijn gegevens door de oprichters van de Battlefield band, Alan Reid en Rob van Sante.

Alan Reid & Rob van Sante
19 AUG 2013

Update website voor Hielander Whisky Festival 2014

Nog 6 maanden te gaan en dan kunnen we weer. Aangezien er steeds meer zaken vorm krijgen zullen we de website ook weer regelmatig bijwerken zodat u op de hoogte kunt blijven met alles omtrend het festival. Zoals informatie over de masterclasses, de nieuwe festival botteling en diverse andere wetenswaardigheden.

De organisatie heeft voor aankomende editie zeker 2 nieuwe items op het programma waaronder iets speciaals op de zondag na het festival, maar daarover later meer...

1 MAA 2013

Bezoekers Hielander Whisky Festival doneren € 3500 aan Stichting ‘t Praethuys

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari vond de 3e editie van het Hielander Whisky Festival plaats in de Grote Kerk Alkmaar. In samenwerking met Wullie MacMorland (Restaurant Hielander) en de Ben Nevis Club werd er een gevarieerd en uitgebreid programma geboden. Het festival werd door een recordaantal van 2100 whisky liefhebbers bezocht.

Hielander Whisky Festival 2013 overhandiging opbrengst goede doel

Tijdens het festival wilde de organisatie graag stilstaan bij het feit dat niet iedereen die dat graag zou willen, zomaar een avond uit kan. Als goed doel werd gekozen voor Stichting ’t Praethuys. Deze Stichting zet zich in voor het welzijn van een ieder die met kanker te maken heeft. “Het Whisky Festival is een Alkmaars evenement en 't Praethuys een Alkmaars goed doel. We zijn er van overtuigd dat deze donatie goed besteed zal worden.” Aldus Wullie MacMorland.

Bezoekers van het festival werden getriggerd om hun laatste Alba’s (het betaalmiddel op het festival) in een envelop achter te laten en daarmee te schenken aan Stichting ’t Praethuys. Met het doneren kon men naast ‘iets goeds doen’ ook kans maken op een bijzondere botteling, beschikbaar gesteld door twee whiskyleveranciers. Na afloop van de derde sessie werd er een envelop getrokken met de gelukkige winnaar van de unieke botteling: De heer Palm uit Oud Beijerland.

Stichting ’t Praethuys is dolblij met de € 3500,-. “Heel bijzonder dat het Whisky Festival gekozen heeft voor ’t Praethuys”, zegt Saskia van Poppel, assistent coördinator. “De verbinding is ontstaan door ervaringen van de leveranciers die de botteling beschikbaar stelden. We zijn zeer verrast en onder de indruk van de opbrengsten.”

Kijk voor meer informatie over de Stichting op www.praethuys.com.

21 FEB 2013

Winnaar botteling goede doel 't Praethuys

Aan het einde van 3 fantastische sessie vol met gezelligheid werd de gelukkige winnaar bekend gemaakt die naar huis mocht met de gedoneerde botteling waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan ons goede doel, 't Praethuys in Alkmaar.

Tot onze blijdschap was de winnaar aanwezig en konden we hem deze prachtige fles direct persoonlijk overhandigen.

Hielander Whisky Festival 2013 uitreiking goede doel botteling
13 FEB 2013

Masterclasses

De whisky's voor de zilveren masterclass van Kenny McKay zijn bekend. Ze zijn allemaal van Càrn Mòr.

 • Càrn Mòr Strictly Limited, Mortlach 1996, 46% 2 bourbon hogsheads
 • Càrn Mòr Strictly Limited, Aberlour 1994, 46%, 2 bourbon hogsheads
 • Càrn Mòr Strictly Limited, Clynelish 1997, 46%, 2 bourbon hogsheads
 • Càrn Mòr Strictly Limited, Bowmore 2001, 46%, PX finish
 • Càrn Mòr Celebration of the Cask, Mitonduff 1989, 55,8%, Refill sherry butt

De volgende masterclasses zijn reeds uitverkocht:

Brons sessie 2 (zaterdag middag)

Brons sessie 3 (zaterdag avond)

Zilver sessie 3 (zaterdag avond)

Wanneer u mee wilt doen aan een masterclass dan doet u er goed aan tijdig te reserveren aangezien er maar beperkt ruimte is! Vooral onze gouden masterclass met Robin Laing is zeer de moeite waard om aan deel te nemen.

9 FEB 2013

Festival botteling compleet

Ook de presentatie dozen voor de festival botteling en alle glazen zijn binnen gekomen. Er zijn nog slechts enkele stuks over, dus mocht u er nog één willen dan moet het wel snel gebeuren want op is écht op!


Hielander Whisky Festival Bottling 2013 in verpakking

De festival botteling wordt u aangeboden voor 85 EURO en is te reserveren door een email te sturen naar whiskyticket@gmail.com

5 FEB 2013

Whisky's masterclass Robin Laing

De whisky's voor de gouden masterclass van Robin Laing zijn binnen. Ze zijn allemaal van "Malts of Scotland" en niet verder verkrijgbaar op het festival.

 • Bruichladdich 1988, 54.3 abv, sherry bottled, 2012
 • Glenturret 1977, 47.4 abv, bourbon bottled, 2012
 • Arran 1996, 56.3 abv, sherry bottled, 2013
 • Bowmore 1999, 61.2 abv, bourbon bottled, 2011
 • Port Charlotte 2001, 63.3 abv, sherry bottled, 2012


Whisky's masterclass goud Hielander Whisky Festival 2013

Kaarten gaan via whiskyticket@gmail.com

26 JAN 2013

Festival botteling

De flessen zijn gearriveerd en ze zijn prachtig geworden!

Hielander Whisky Festival Bottling 2013 Front

De presentatie dozen zijn er nog niet, maar zodra deze ook binnen zijn gekomen zullen we uiteraard nieuwe foto's plaatsen.

De festival botteling wordt u aangeboden voor 85 EURO en is te reserveren door een email te sturen naar whiskyticket@gmail.com

16 JAN 2013

Masterclasses

De masterclass zilver is voor sessie 3 (zaterdag avond) reeds uitverkocht en de andere, goud en brons gaan nu ook hard. Wanneer u mee wilt doen aan een masterclass dan doet u er goed aan tijdig te reserveren aangezien er maar beperkt ruimte is! Vooral onze gouden masterclass met Robin Laing is zeer de moeite waard om aan deel te nemen.

15 JAN 2013

Charity botteling 2013

Bekijk het maar eens goed, dit is de gegrafeerde kristallen karaf waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan ons goede doel, namelijk Stichting 't Praethuys te Alkmaar. Een prachtig collecters item in een mooie verpakking met 6 bijpassende glazen.

Goede doel karaf box

En hier dan nog maar prachtige closeup van de gegrafeerde karaf. Mensen van Glencairn en onze gulle donateur, nogmaals hartelijk dank!

Goede doel karaf closeup

12 JAN 2013

Festival botteling 2013

Een paar maanden geleden hebben we hier al bekend gemaakt dat de eerste festival botteling een Clynelish is geworden. Inmiddels zijn er al een groot aantal flessen verkocht en verwachten we dat de flessen die nog over zijn in de laatste maand tot het festival nu ook snel verkocht zullen worden. Voor de liefhebbers die eerst nog wat meer willen weten over Clynelish kunnen we een link naar de wel bekende site whiskyfun aanbevelen waar de post van 11 januari gaat over Clynelish bottelingen.

Festival botteling details:

 • Distillery: Clynelish
 • Fust: Bourbon Hogshead
 • Distill date: 29-05-1997
 • Bottle date: 10-12-2012
 • Producer: Morrison & McKay Whisky Merchants Scotland
 • Cask number: 5718
 • Strength: 58.2%

De festival botteling wordt u aangeboden voor 85 EURO en is te reserveren door een email te sturen naar whiskyticket@gmail.com

21 DEC 2012

Wie zijn “The Bald Eagles” ?

Dit jaar treedt zoals eerder aangekondigd de band “The Bald Eagles” op. Dit is een 7 persoons band uit schotland welke bestaat uit een combinatie van distileerderij medewerkers, mensen uit de whisky wereld en professionele musicanten, met als bandleider Kenny MacKay van The Scottish Liquer Centre.

The Bald Eagles

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar deze lieve mensen komen op eigen kosten naar ons land om voor ons op te treden zodat alle opbrengsten van de avond ten goede kunnen komen aan ons goede doel! Stichting 't Praethuys te Alkmaar. Dus kom gezellig op vrijdag avond 15 februari 2013 naar Café MERV’s op het Scharlo te Alkmaar, doneer een leuk bedrag aan ons goede doel en geniet van de geweldige muziek.

13 DEC 2012

Al 600 kaarten verkocht!

Met nog 2 maanden te gaan zijn er nu al 600 kaarten verkocht! Ook dit jaar zijn er weer meer stands dan afgelopen jaren, en is er voor zowel de bezoeker die voor het eerst komt als wel de vaste festivalganger weer voldoende te beleven.

Ticket HWF 2012

28 NOV 2012

Kristallen karaf voor goede doel

Met trots kunnen we aankondigen dat het ontwerp van de Glencairn kristallen karaf voor het goede doel gereed is. Dankzij Andy Davidson van GlencairnGlass en een zeer, zeer vriendelijke anonieme nederlandse whisky sponsor, zal er op het Hielander Whisky Festival deze op maat gemaakte kristallen karaf gevuld met een 20 jaar oude 60,8% alc. Inchgower voor de liefdadigheids instelling "'t Praethuys" worden verloot.

Goede doel karaf

08 NOV 2012

Afterparty

Net als voorgaande jaren organiseren wij een afterparty op vrijdag 15 februari na afloop van de eerste sessie. Net als de twee voorgaande jaren zal dit plaatsvinden in:

 • Café MERV’s
 • Scharloo 33
 • Alkmaar
 • 072-8442063
 • www.mervs.nl

Dit jaar is er echter wat bijzonders aan deze afterparty, als speciale gasten treden dit jaar namelijk “The Bald Eagles” op. Dit is een 7 mans band uit schotland welke bestaat uit een combinatie van distileerderij medewerkers, mensen uit de whisky wereld en professionele musicanten, met als bandleider Kenny MacKay van The Scottish Liquer Centre.

De muziekstijl is voornamelijk jaren 60 en 70 covers, maar het bijzondere van deze band (buiten de geweldige muziek uiteraard) is dat ze naar ons toe komen op eigen kosten, mits alle opbrengsten (er zal met de pet rondgegaan worden die avond) naar een plaatselijk goed doel gaat. Dit goede doel is Stichting 't Praethuys te Alkmaar. Deze stichting zet zich in voor het welzijn van een ieder die met kanker te maken heeft. Het biedt aandacht, steun en informatie. Deze instantie krijgt geen overheids subsidie, maar moet het volledig doen van de donaties die het krijgt.

Vanaf ongeveer 23:00 zal de muziek starten maar jullie zijn al van harte welkom vanaf 22:00 bij Merv’s. Er wordt die avond dus geen entree gevraagd, maar er zal dus wel met de pet rondgegaan worden gedurende die avond voor het goede doel. Komt dus allen, het zal een geweldig feest worden.

08 NOV 2012

Liefdadigheids botteling

Dit jaar mogen wij een een bijzondere donatie in ontvangst nemen om één van onze festival bezoekers mee te mogen verblijden. De donatie bestaat uit een “top of the line” kristallen karaf van Glencairn Crystal, welke afgevuld zal worden met een Duncan Taylor Inchgower botteling van 20 jaar oud. De gulle gever van deze whisky is een heel ruimhartig lid uit de nederlandse whisky wereld welke anoniem wenst te blijven.

Tijdens alle drie de sessies krijgen de bezoekers de kans om één of meerdere Alba’s (festival betaalmiddel) te doneren voor het goede doel. Dit goede doel is Stichting 't Praethuys te Alkmaar. Deze stichting zet zich in voor het welzijn van een ieder die met kanker te maken heeft. Het biedt aandacht, steun en informatie.

Wanneer u een donatie doet dan kunt u deze in een envelop doen met daarop uw naam en adres gegevens. Aan het einde van het festival zal onze speciale gast Robin Laing worden gevraagd om één envelop uit alle donaties te halen. De gelukkige zal naar huis gaan met een heel speciale herinnering aan dit festival, namelijk de liefdadigheids botteling!

Wanneer de winnaar toevalligerwijs op een eerdere sessie zijn donatie heeft gedaan, dan zal de naam van de winnaar op de festival website geplaatst en zal er contact gezocht worden om langs te komen zodat de botteling in ontvangst genomen kan worden en een foto voor de website te maken.

Dit is een geweldig aanbod van twee fantastische bedrijven, dus steun het goede doel en doneer!

25 OKT 2012

Festival botteling bekend

De festival botteling van 2013 is bekend, het is een zeer mooie whisky geworden:

 • Distillery: Clynelish
 • Fust: Bourbon Hogshead
 • Distill date: 29-05-1997
 • Bottle date: 01-12-2012
 • Producer: Morrison & McKay Whisky Merchants Scotland
 • Cask number: 5718
 • Strength: 58.1%

Deze prachtige whisky zal niet in zomaar een fles gebotteld worden, maar in een gegrafeerde glazen karaf afkomstig van Glencairn Crystal. Te samen met 2 gegraveerde glencairn glazen wordt de karaf gepresenteerd in een met zijde gelijnde presentatie doos. De oplage is zeer beperkt omdat er maar 121 flessen uit het vat gehaald kunnen worden. De festival botteling wordt u aangeboden voor 85 EURO en is te reserveren door een email te sturen naar whiskyticket@gmail.com

14 JUL 2012

Datum bekendmaking Festival botteling bekend

Eind oktober wordt precies bekend gemaakt wat de festival botteling van 2013 zal zijn.
1 JUL 2012

Nieuwe website voor het Hielander Whisky Festival

Eigen website voor betere informatievoorziening naar de festivalgangers...
-->